Praktijk voor traditioneel Chinese geneeskunde

Weblog

Welkom op mijn weblog. Hier zal ik regelmatig actualiteiten, artikelen of verhalen posten.


Hoe verhoog ik mijn weerstand
In het oude China was het de taak van de dokter om de mensen gezond te houden. Zo is de Traditionele Chinese Geneeskunde van huis uit een preventieve geneeskunde. De dokter besteedde toen al alle aandacht aan wat we nu lifestyle noemen: voeding, beweging, rekening houden met de seizoenen, wat kun je zelf dagelijks doen om gezond te blijven. De dokter kreeg onderdak en eten van de dorpelingen zolang hij hen in goede conditie hield. Werden ze ziek, dan kreeg hij niets, totdat hij ze weer op de been had. Het resultaat is dat binnen de TCG heel effectieve behandelingen zijn ontwikkeld om zowel ziekten te voorkomen als te genezen.
Vroeger was een goede weerstand essentieel om barre omstandigheden het hoofd te bieden. Tegenwoordig liggen resistente bacteriën op de loer en steken we elkaar aan in kantoorgebouwen en volle klaslokalen. Ook al leven we in een andere tijd, TCG helpt om je weerstand te verhogen.

Voeding
De volgende voedingsmiddelen verbeteren de weerstand:
• kort verwarmde rettich en radijs (drie minuten in heet water)
• ui, prei
• kort gekookte koolsoorten
• scherpe voedingsmiddelen, zoals peper en gember
• hete citroendrank (vers citroensap aanlengen met kokend water, eventueel met honing erbij)

Acupressuur
Naast voldoende slapen en de juiste voedingsmiddelen eten kan het regelmatig masseren van acupunctuurpunten helpen om je weerstand op peil te houden. Hieronder vind je hoe je dat kunt doen. Of laten doen!
De volgende punten kun je masseren om de weerstand te verbeteren: het gebied tussen de middenvoetsbeentjes van de kleine en de één na kleinste teen.
Het punt midden op de bal van de voet. En de binnenzijde van de enkel (het zachte gedeelte tussen de achillespees en de enkel) (Bron: NVA.nl)
Acupunctuur en kinderen... kan dat?

Kleine kinderen en baby's reageren opvallend goed en snel op een acupunctuurbehandeling. Dat heeft te maken met het feit dat hun energiesysteem nog zuiver en volop in ontwikkeling is. Hierdoor zijn veel klachten en aandoeningen heel goed te behandelen met acupunctuur en zie je vaak vrij vlot resultaat.

Klachten
Bij jonge kinderen zijn het spijsverteringsstelsel en het afweersysteem nog in ontwikkeling. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Bij sommige kinderen worden de klachten chronisch. Bij de volgende klachten bij (jonge) kinderen kan een acupunctuurbehandeling verlichting of genezing bieden:
chronische verkoudheid, eczeem, chronische oorontsteking, allergieklachten, hoesten, diarree, astma, obstipatie

Maar ook bij klachten die meer met het gedrag van je kind te maken hebben, kan een acupunctuurbehandeling helpen. Denk daarbij aan:
Bedplassen, angsten, slecht slapen, gebrek aan zelfvertrouwen, slecht eten, druk, nerveus gedrag, verhoogde gevoeligheid

De behandeling
Bij kinderen worden extra dunne naaldjes gebruikt waarvan ze nauwelijks iets voelen. Bij de allerkleinsten worden de naaldjes direct na stimulatie verwijderd. Bij de grotere kinderen kunnen de naaldjes wat langer blijven zitten. Het kan ook zijn dat de acupuncturist geen naaldjes gebruikt maar bepaalde punten masseert. Als het om een jong kindje gaat kan hij of zij  meestal gewoon op schoot blijven zitten. Om de verstoringen in de energiebalans van je kind goed in kaart te brengen, zal ik, meestal aan jou, vragen stellen over het eet- en slaapgedrag en het ontlastingspatroon van je kind. Verder is de behandeling gericht op de specifieke klacht waarmee je komt. Hoeveel behandelingen je kind nodig heeft, is afhankelijk van de aard en ernst van haar of zijn klachten. Ik vertel je hier graag meer over. (Bron: eigen tekst en: NVA.nl)
Pijn en Dr. Tan

Pijn.
Pijn, wie heeft er geen/nooit last van? Wanneer je een ruimte hebt waarin zich 10 mensen bevinden dan heb je waarschijnlijk 10 potentiele ‘patienten’, want iedereen heeft immers wel ergens een ‘pijntje’ of een ongemak. Soms weet je waar dit door komt en neem je dit voor lief omdat het bijvoorbeeld tijdelijk van aard is. Maar soms kunnen pijnklachten echt vervelend worden of heel bepalend zijn voor je functioneren. En wat doe je dan?
De Dr. Tan methode binnen de acupunctuur is een hele effectieve methode bij pijnklachten als nekpijn, hoofdpijn/migraine, rugpijn, maar ook bij algehele verstoringen van de energiebalans. Je kunt ook denken aan klachten als slapeloosheid, neuropathie, depressie, vermoeidheid en overgangsklachten.

Geschiedenis.
Dr. Richard Tan (Taiwan) was meester in de Martial Arts, Chinese kruiden, acupunctuur en ingenieur. Hij bekeek met menselijk lichaam en acupunctuur dan ook als ingenieur, en vanuit hier is hij zijn Balans Methode gaan ontwikkelen. Saman met Dr Chao Chen bestudeerde hij de Chinese klassiekers en is gaan experimenteren met acupunctuur. Deze resultaten zijn zorgvuldig vastgelegd en hiervan zijn moderne wetenschappelijke analyses gemaakt.

Hoe werkt dit dan?
Dr. Tan bekijkt het lichaam zoals een ingenieur een huis bekijkt. Denk aan een brug of een oud huis, waarbij het dak met zijn gewicht rust op de balken. Heel simpel gezegd: wanneer je een balk zou weghalen dan stort het dak in maar wanneer je elders (volgens een goede berekening) een nieuwe balk plaatst dan blijft alles staan omdat je een juiste balans creeert. Dit is nu precies wat er in een ‘Tan’-behandeling gebeurt; je brengt een circuit op gang waardoor bloed en qi (energie) naar de juiste plekken gaat stromen. En op deze manier spreek je het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan en is je lijf als het ware zijn eigen dokter.

Is het dan met 1 behandeling ‘gefixt’?
Hoe magisch en wonderlijk acupunctuur ook is, over het algemeen zijn er weel meerdere behandelingen nodig. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam de neiging heeft om in oude patronen terug te vallen. In zijn algemeenheid is het zo dat ‘hoe langer de klacht bestaat, hoe langer het duurt voordat de balans zich blijvend herstelt’. Logischerwijs zijn er dan dus ook meerdere behandelingen nodig om de klacht goed te kunnen aanpakken. Immers; je lijf heeft tijd nodig om te wennen aan het nieuwe patroon en dit goed te kunnen vasthouden. Maar.....
Wat zo fijn is aan een ‘Tan-behandeling’ is dat je over het algemeen wel direct verschil merkt. Dit kan in het geval van schouderklachten betekenen dat je je arm weer hoger kan liften (denk aan frozen-shoulder). Of in het geval van heup-en/of knieklachten dat je merkt dat de belastbaarheid direct verbeterd. Ik heb deze behandelingen nu een tijdje toegepast in mijn praktijk en het blijft me verwonderen hoe effectief dit is.

Dus toch een beetje magisch....?
    Acupunctuur en zwangerschap

“Ach ja,het hoort er nu eenmaal bij” hoor ik vrouwen die zwanger zijn vaak zeggen wanneer ze klachten ervaren als:  misselijkheid, vermoeidheid of obstipatie. Maar als de klachten erg lastig worden of zo heftig dat je er niet meer normaal mee kunt functioneren wil je graag een oplossing. En al is het niet zo heftig dat je niet meer goed kunt functioneren; dan nog steeds kan het behoorlijk pittig zijn en daar mag je best voor uitkomen. Acupunctuur kan je helpen om de klachten te verlichten. Zonder bijwerkingen en veilig voor moeder en kind. Tijdens de zwangerschap van mijn eigen drie kinderen heb ik kunnen ervaren hoe fijn het is om jezelf en je kindje te ondersteunen op natuurlijke wijze. Niet alleen bij bijvoorbeeld zwangerschapsmisselijkheid, maar ook bij het op gang brengen van de bevalling.

Zwangerschap en acupunctuur
Als je zwanger bent, slaat je lichaam op hol, er verandert immers veel vanbinnen. De meeste vrouwen raken daardoor, zowel lichamelijk als geestelijk, een beetje uit balans. De interne huishouding in je lichaam en ook je toekomst moeten ineens voor meer personen worden ingericht. Daardoor kun je tijdens je zwangerschap lichamelijk en geestelijk wat uit balans raken. Maar.....goed nieuws! Hier kun je iets tegen doen... Juist! met acupunctuur!

Acupunctuur bij zwangerschapsklachten
Veel voorkomende gezondheidsklachten tijdens de zwangerschap zijn misselijkheid, restless legs, hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, jeuk, harde buik, obstipatie, vocht vasthouden en rugpijn. Ook kun je soms last hebben van somberheid of zijn er gevoelens van angst en spanning, bijvoorbeeld voor de bevalling. Heb je tijdens je zwangerschap andere gezondheidsklachten die niet met je zwangerschap te maken hebben? Ook dan kun je veilig met acupunctuur behandeld worden.
De acupunctuurbehandeling bij zwangerschapsklachten is gericht op herstel van je lichamelijke en geestelijke balans. De behandeling kan bepaalde energieën stimuleren, maar ook afremmen. De klachten zijn vaak wisselend per fase van de zwangerschap.

Hoe werkt acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid ?
De meest gehoorde zwangerschapsklacht is zwangerschapsmisselijkheid. Vooral in de eerste drie maanden, maar soms ook later in de zwangerschap als je maag door de groeiende baarmoeder in de verdrukking komt. Bij de behandeling wordt meestal eerst de energetische werking van de maag versterkt. Daarnaast wordt een eventueel onderliggende disharmonie hersteld. Daarmee bedoelen we dat de oorzaak van een klacht als misselijkheid niet alleen bij de maag hoeft te liggen. Er kunnen ook andere organen en energieën bij betrokken zijn. De Chinese Geneeskunde kijkt namelijk anders naar de functies en samenhang van de organen. Daarnaast is een vrije doorgang van energie (Qi) en balans in zowel lichaam als geest van groot belang. Daarom richt de behandeling zich ook op de opheffing van blokkades..

Acupunctuur bij stuitligging
Als je baby in stuitligging ligt, kan acupunctuur helpen om je baby rond de 34e week van de zwangerschap om te laten draaien. Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum uit 2010 wijst uit dat dit dankzij een behandeling met acupunctuur in de 33e en 34e week maar liefst 25% vaker gebeurt dan wanneer er geen acupunctuurbehandeling plaatsvindt! Bij stuitligging behandel ik een specifiek acupunctuurpunt dat ervoor kan zorgen dat de baby voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Veel verloskundigen en gynaecologen zijn er inmiddels mee bekend dat acupuncturisten bij een stuitligging kunnen behandelen. Ik adviseer wel om dit vooraf met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken.

Met acupunctuur bevalling voorbereiden en op gang brengen
Acupunctuur kan ook goed helpen bij de voorbereiding op de bevalling. Dat kan vanaf de 37e week. De acupunctuurbehandeling richt zich op het toevoegen van energie en verminderen van spanning. Als je tegen of over je uitgerekende datum loopt, kan acupunctuur de bevalling op gang brengen. Met behulp van acupunctuur helpen we jou om te ontspannen, heel belangrijk als je bijvoorbeeld bang bent voor je bevalling. Daarnaast helpt het om je lichaam klaar te maken voor de bevalling, zoals bijvoorbeeld het verweken van de baarmoedermond en het versterken van de energie die zorgt voor effectieve weeën. De ontsluiting kan daardoor soepeler verlopen, het kan de duur van de bevalling verkorten en helpen om de bevallingspijn beter te verdragen.

Acupunctuur bij herstel na zwangerschap
Een zwangerschap en bevalling vragen een enorme hoeveelheid energie. En meteen daarna volgt een drukke tijd met de zorg voor een baby, en dat terwijl bij jou alles op zijn kop staat. Borstvoedingsproblemen, vermoeidheid na de bevalling en postnatale depressie komen nu eenmaal voor na een bevalling . Het is heel normaal dat het even duurt voordat alles weer in balans is en het is helemaal niet vreemd wanneer je niet 24/7 op een roze wolk zit; daar ben je echt niet alleen in. Ik ondersteun je graag: door het bieden van een behandeling maar ook door het bieden van een luisterend oor.

(Bron: eigen tekst en acupuncturist.nl)
Stilstaan…….
Wat is dat eigenlijk? Stilstaan voor een stoplicht? Stilstaan bij wat je aan het doen bent, hoe het met je gaat, of met de mensen om je heen? Stilstaan bij het leven, bij het ‘’nut’’ van de dingen, de zin van het leven zelf? En hoe doe je dit? Verdiep je je in filosofische beschouwingen? Ga je mediteren of wandelen? Of luister je naar muziek? Vind je hierin iets wat bij je past? Of is dit een blijvende zoektocht?

En waarom zou je eigenlijk stil gaan staan?

Zomaar wat vragen die bij me opkomen, en waar veel mensen mee rondlopen, maar die ook ten grondslag kunnen liggen aan klachten. Soms wordt je gedwongen om stil te staan door iets wat op je pad komt. En wat doe je dan? Ga je dit aan? Of parkeer je het liever even voor nu? Of ga je er misschien ‘’vol in’’. Zoveel verschillend mensen, zoveel verschillende stijlen en ieder zijn eigen individuele zoektocht... Of: is er juist verbinding in dit stilstaan? Is dit een universeel iets?

Zou je deze vragen bij mij neerleggen dan kan ik maar een enkel eerlijk antwoord geven, en dat is: geen idee. En dat is maar goed ook, zodra er iemand op je pad komt die pretendeert HET antwoord te hebben dan mogen alle alarmbellen gaan rinkelen. Dit betekent maar 1 ding: wegwezen!

Wat mij persoonlijk heel erg helpt is de gedachte: we doen allemaal maar wat, ieder op zijn/haar manier. Daarbij is alles wat we vinden, al onze oordelen, alle betekenis die we aan dingen toekennen aangeleerd gedrag. Het Taoïsme (ook wel geschreven als Daoïsme) gaat ervan uit dat wij geboren worden als een perfect verlicht wezen en dat het ‘misgaat’ vanaf het moment dat mensen, meestal ouders, hun kind dingen gaan leren. Betekent dit dan dat we onze kinderen niets meer moeten leren? Dat normen en waarden niet van belang zijn? Helemaal stoppen met opvoeden? Ik zou bijna willen zeggen: ja! Maar om een aantal redenen toch maar: nee. Wat het wat mij betreft wel betekent is dat het van belang is om je bij dingen af te vragen: is dit echt belangrijk? En waarom? Omdat het mij zo geleerd is? Of vind ik dit omdat ik dit vanuit mijn kern zo ervaar?

Bu Ming

Een poosje geleden volgde ik een nascholing ‘’Bu Ming’’, een concept uit het Taoïsme. De Nederlandse vertaling die het beste aansluit bij Bu Ming is: het voeden van je bestemming. Voor mij voelde dit zowel confronterend (in de zin van; wow wat heb ik nog veel zaken voor mezelf uit te zoeken, of misschien wel juist niet? Verwarring!), als: thuiskomen. En met dit laatste bedoel ik niet dat ik in het Taoïsme en Bu Ming een filosofie heb gevonden die wat mij betreft ‘’de waarheid’’ vertelt. Ik bedoel hiermee dat ik naar verhalen heb geluisterd en dingen heb gelezen die helemaal resoneerde met iets in mij. Ken je het gevoel dat je bijvoorbeeld in gesprek bent met iemand, en dat je voelt: ja dit is wat ik bedoel! Hij of zij geeft woorden aan iets waar ik me deels bewust van was, maar waar ik zelf nog geen woorden aan kon geven. Het Taoïsme is geen religie of filosofie, het is ‘slechts’ het waarnemen van de natuur, van het ritme, de seizoenen, de orde en de chaos. En wij mensen zijn.......ja precies! Natuur!

Volgens het Taoïsme ligt je bestemming diep opgeslagen in jou, in de energie van de nieren. Wanneer je opgroeit van baby naar peuter, van peuter naar kleuter enzovoorts, raakt deze bestemming steeds meer bedekt. Maar hoe kom je bij je bestemming, bij je Ming en hoe voed je deze?  Het kan helpen om te kijken hoe je ego je probeert weg te houden bij je bestemming, hoe je jezelf bewust kunt worden van deze mechanismen en hoe we dit kunnen oplossen om toch in contact te komen met onze bestemming. Hiervoor is het van belang om met regelmaat stil te staan, even niets, maar in de leegte zijn. En hiervoor hoef je dus helemaal niet op reis en je hoeft hier ook niet perse drugs voor te gebruiken. 😉

Uiteraard geldt ook hier weer; er is niet 1 manier die voor iedereen werkt. Een paar voorbeelden van technieken en dingen die kunnen helpen: Qi Gong, in de natuur zijn, meditatie in allerlei vormen, stofzuigen/afwassen, acupunctuur, maar ook muziek maken en luisteren.Vermoeidheid en acupunctuur

Op het moment dat ik dit schrijf zitten we in het seizoen van de herfst. Naast alle mooie kleuren in de natuur en alle bijzondere paddenstoelen die je in het bos kunt ontdekken, kan dit seizoen ook een afname van je energie betekenen. Is dit iets wat nu eenmaal hoort bij het seizoen of als bijverschijnsel van ziek zijn? En kun je hier iets aan doen?


Hoe kijk ik hier naar als acupuncturist?
Vermoeidheid of een gebrek aan energie is in de praktijk een veelgehoorde klacht. Soms is vermoeidheid de hoofdklacht of heeft het te maken met de wisseling van seizoenen, veel vaker treedt die op naast andere klachten. Vermoeidheid kan een medische oorzaak hebben, maar bij veel patiënten levert medisch onderzoek niets op en kan de arts niets doen. Met behulp van de Chinese geneeskunde blijkt terugkeer van de vitaliteit in veel gevallen mogelijk.

Qi
Elk orgaan in ons lichaam speelt in de Chinese gezondheidsleer een rol bij de productie en circulatie van energie (Qi, in de Chinese geneeskunde). Elk orgaan dat energetisch verstoord raakt, kan dus invloed hebben op je energieniveau. Dat is geen vreemde gedachte, want we weten dat vermoeidheid bij vrijwel elke aandoening kan optreden. Of het nu gaat om depressiviteit, ontstekingen, allergieën, virale infecties of kanker: vermoeidheid is een onderdeel van de ervaring als je ziek bent.
Als er geen duidelijke aanwijsbare oorzaak voor vermoeidheid is, dan kun je als acupuncturist onderzoeken welk orgaan, of welke organen, betrokken zijn bij de klacht. Het gaat in dat geval niet om het orgaan zelf, maar om de qi of energie ervan, die verstoord is. Welke orgaanenergie erbij betrokken is, valt bijvoorbeeld af te leiden aan het moment waarop de vermoeidheid optreedt, wat de klachten uitlokt en verergert en aan andere gezondheidsklachten die samen met de vermoeidheid optreden.

Oorzaken
Enigszins vereenvoudigd voorgesteld zijn veelvoorkomende oorzaken van vermoeidheid op de volgende manier gelinkt aan de energie van de organen:
Lever-qi: stress, frustratie, woede, onderdrukte emoties, geen grenzen kunnen aangeven, medicatie of andere chemische belasting, te weinig of juist teveel beweging.
Milt-qi: verkeerde of onvolledige voeding of opname daarvan, bezorgdheid, overmatig denken, piekeren, de behoeften van de ander altijd voor laten gaan.
Long-qi: slechte of onvolledige ademhaling, longklachten, onverwerkt verdriet, somberheid, moeite met loslaten en voelen, perfectionisme.
Nier-qi: slapeloosheid, overwerktheid, uitputting, angsten.
Hart-qi: overgevoeligheid, hypersensitiviteit, onrust, gebrek aan inspiratie, afgesloten zijn.

Behandeling
De deskundigheid van de acupuncturist bestaat eruit dat hij die energetische patronen in kaart kan brengen en ze vervolgens kan corrigeren. In het geval van een kortdurende vermoeidheid volstaat een behandeling met alleen acupunctuur. Door de energie in het lichaam te voeden en te bewegen, voelt de patiënt zich meestal al snel beter. Bestaat de vermoeidheid al langere tijd, dan is er meer nodig en zal het traject wat meer tijd kosten. Behalve van acupunctuur, die altijd de basis van de behandeling vormt, maak ik gebruik van de volgende technieken en middelen uit de westerse en de oosterse gezondheidstradities:
• voedingsadviezen die passen bij jouw constitutie en klachtenpatroon
• aandachts- en ontspanningsoefeningen
• advisering conditieverbetering, bijvoorbeeld wandelen of hardlopen
• stress-, time- en energie-managementadviezen
• Cupping en moxa


Bij al deze aspecten van de behandeling kijken we steeds zorgvuldig naar wat je als patiënt in een bepaalde periode van je herstel nodig hebt en wat je op dat moment aankunt. Jouw feedback, inzet en betrokkenheid zijn van groot belang. Herstel van de vitaliteit vraagt om een goede samenwerking tussen behandelaar en patiënt.

De knoop ontwarren
Na vier tot zes behandelingen mag je verwachten dat er een positieve verandering merkbaar is. Het gehele herstelproces duurt langer, want het herstel van een langdurige vermoeidheidsklacht kan flink wat tijd in beslag nemen. Het is een knoop die zorgvuldig en geduldig ontward moet worden. Haast zorgt er vaak voor dat de knoop alleen maar strakker aan wordt getrokken. Wel zijn patiënten vaak verbaasd hoe snel het herstel op gang komt. In de loop van het herstelproces neemt de frequentie van de behandelingen verder af. Je kunt steeds meer op eigen kracht herstellen, want mijn doel is dat je door de adviezen, inzichten en oefeningen steeds meer je eigen behandelaar wordt. Ik geeft richting aan door het behandelen met o.a. acupunctuurnaalden en geef zo als het ware een seintje aan het lichaam, maar jij als persoon participeert in het herstelproces.
Er zijn situaties denkbaar waarin streven naar 100 procent herstel van de vitaliteit niet realistisch is. Denk bijvoorbeeld aan patiënten met diabetes of een auto-immuunziekte. Toch leidt de behandeling ook dan in veel gevallen tot een verbetering van het energieniveau en tot een groter gevoel van welbevinden.
(Bron: eigen tekst en www.acupunctuurhaarlem.nl)


Acupunctuur en roken

Wilskracht

Dat roken slecht is voor je gezondheid, hoeft niemand je meer te vertellen. De meeste rokers willen er graag mee stoppen maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Stoppen met roken is met name moeilijk door de sterke ontwenningsverschijnselen.
Behalve de lichamelijke verslaving aan nicotine, is het vooral de geestelijke afhankelijkheid die stoppen met roken zo moeilijk maakt. Vooral in enerverende situaties; als we onrustig, somber of geïrriteerd zijn, speelt die geestelijke afhankelijkheid vaak op. Of juist op een gezellig feestje als je vrolijk bent. Op zulke momenten is het knap lastig om niet te roken. Ook als je lichamelijke verslaving allang over is.

De ontwenningsverschijnselen ontstaan zodra de nicotinebehoefte van het lichaam niet meer wordt vervuld. Het begint met een onbehaaglijk gevoel dat uiteindelijk kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, onrust en eetaanvallen. Juist op de momenten dat je vroeger naar een sigaret greep, voel je de ontwenningsverschijnselen het ergst. Je lichaam is binnen een paar weken aan de nieuwe situatie gewend. De ontwenningsverschijnselen gaan dus vrij snel over. Maar juist die eerste weken zijn het moeilijkst.

Wat kan acupunctuur doen?
De acupuncturist is je bondgenoot bij het stoppen met roken. Met een acupunctuurbehandeling verminderen je ontwenningsverschijnselen zodanig dat je het stoppen met roken makkelijker volhoudt. Vaak verdwijnen je ontwennings-klachten helemaal. Je moet zelf wel gemotiveerd zijn om echt te stoppen. Voor een blijvend resultaat is je motivatie de belangrijkste voorwaarde.
Een acupunctuurbehandeling richt zich op de lichamelijke en de geestelijke aspecten van je ontwenningsverschijnselen. De longenergie wordt gestimuleerd, de vitaliteit neemt toe en gevoelens van onrust en irritatie verdwijnen. Je gaat je al snel energieker voelen, waardoor je motivatie en wilskracht toenemen. Dit is sowieso winst! Gemiddeld zijn drie behandelingen binnen een periode van vier weken nodig om succesvol van het roken af te komen. Vaak wordt ooracupunctuur toegepast, met kleine verblijfsnaaldjes als ondersteuning van de behandeling. Ik vertel je er graag meer over!Sept 2022

           Nazomer

Langzaam gaan we richting het einde van september. De zomer beweegt naar de nazomer. Yang (zomer) beweegt in de richting van Yin (winter). Het aarde-element wordt geassocieerd met het seizoen ‘de nazomer’.
De nazomer is in de natuur de tijd waarin de meeste planten vrucht dragen. Het is de tijd van oogsten, het plukken van de vruchten. In de leer van de vijf elementen uit de Chinese geneeskunde is dit het aarde-element. Aarde is de kracht van stabiliteit en evenwicht. Het is een dragende, harmoniserende en voedende kracht en ze oordeelt niet. 

Het aarde-element is vooral aanwezig in onze spijsvertering, die immers zorg draagt voor de voeding van het fysieke leven; ons lichaam. De Chinese geneeskunde verbindt maag en milt aan het aarde element. Nu kun je de orgaanfuncties zoals die in de Chinese geneeskunde beschreven worden nooit precies vertalen naar de fysieke organen. En dat geldt met name voor dit element. Fysiek (westers) gezien is de milt bijvoorbeeld o.a. belangrijk voor het afweersysteem. Als ik als acupuncturist echter een zwakke miltenergie constateer, bedoel ik bijvoorbeeld dat er wat weinig energie voor de spijsvertering is. Dit kan zich o.a. uiten in maagklachten, darm-klachten als buikpijn, een opgezette buik of problemen rondom de stoelgang. 

Het voedende aarde-element
De aarde voedt en het voedsel wat ze voortbrengt, houdt ons in leven. Het aarde-element betreft niet alleen de fysieke voeding. Ook de dingen waar we van genieten, voeden ons. Bijvoorbeeld schoonheid, mooie muziek en kunst. Of een vriendelijk woord van iemand, de voldoening van iets wat je gedaan of gemaakt hebt en waar je met plezier op terug kijkt.

Genieten of gevoed worden vindt vooral plaats wanneer je open bent om te ontvangen; wanneer je hier en nu aanwezig bent en in contact met je omgeving. Als je loopt te piekeren en te denken, kun je niet werkelijk genieten van wat de aarde en je lichaam je te bieden hebben. Je leeft dan in je hoofd en/of in het verleden of de toekomst. Je loopt nog zaken uit het verleden te herkauwen en te verteren en je piekert over de toekomst. Je energie is dan niet beschikbaar voor je spijsvertering en je bent niet open om te genieten (= gevoed te worden) van wat er NU is.

Als een moeder voor je innerlijk kind
Wanneer je kind bent, heb je een moeder nodig. Zij is als het ware jouw ‘aarde’; de stabiele, voedende factor in je bestaan, bij wie je kunt huilen, boos zijn, onhebbelijk zijn en die jou toch blijft dragen, steunen en voeden. Ben je eenmaal volwassen, dan kun je je er op toeleggen om als ‘een moeder’ te zijn voor jezelf. Zodat je veilig bent voor je zelf, hetgeen inhoudt dat je gevoelens er mogen zijn en dat je jezelf niet bekritiseert of afstraft als je iets ‘fout’ doet of wanneer er gevoelens zijn die je niet fijn vindt.

Een gezond aarde-element
Mensen bij wie het aarde-element goed functioneert, zijn stabiel en rustig en vrij goed in staat om in het hier en nu te leven.  Ze kunnen echt genieten van lekker eten, kunst, natuur, mooie muziek of van een welgemeend compliment.
Het zijn open en eerlijke mensen bij wie je je snel op je gemak voelt. Ze zijn gastvrij en stralen een vriendelijke rust uit. Je voelt je welkom zoals je bent. Het zijn praktisch ingestelde, authentieke mensen die niet moeilijk doen, maar wel duidelijk zijn. Vaak kunnen ze goed – empatisch – luisteren en relativeren. Ze maken zich niet snel dik en raken niet zo snel uit balans. Ze zijn er gewoon.
Fysiek gezien zijn dit vaak weldoorvoede mensen met een stevig lichaam, een gezonde eetlust en een goede kleur op de wangen. Ze zijn stabiel en in het algemeen gezond.

Ondersteuning en acupunctuur
Wanneer het aarde-element verzwakt is, zal ondersteuning voor jou vooral daaruit bestaan, dat je gaat kijken naar wat jou werkelijk voedt. Het gaat dan primair om de fysieke voeding, maar ook de vragen ‘wat voedt jou?’ en ‘waar geniet je werkelijk van?’ zijn daar nauw mee verbonden. Daarnaast is er vaak sprake van te weinig energie voor de spijsvertering of energie die stijgt in plaats van daalt. De energie van de spijsvertering moet naar beneden gericht zijn. Bij verstoringen in de energiebalans kan deze energie teveel gaan stijgen. De acupunctuurbehandeling is er op gericht de energie te laten dalen en/of te versterken. Hierdoor nemen klachten als oprispingen, brandend maagzuur en braken snel af. Vaak is er ook sprake van een lokale energiestagnatie in de darmen, die met een behandeling kan worden opgeheven. Een behandeling is altijd maatwerk en specifiek op jou afgestemd.
(Bron: eigen tekst en inspirerendleven.nl)

                              Tilia
Hoe ben ik uitgekomen bij deze naam voor mijn praktijk? Hiervoor eerst een stukje achtergrondinformatie....Want dat Tilia uiteindelijk ‘de naam’ geworden is van mijn acupunctuurpraktijk heeft meerdere redenen die eigenlijk allemaal samenkomen in de prachtige betekenis van de Lindeboom.

‘Tilia’ is de Latijnse naam voor Lindeboom en aan deze boom wordt van oudsher niet enkel een beschermende werking toegeschreven, (vandaar dat je deze boom vaak treft op het erf bij oude boerderijen), maar ook een geneeskrachtige en een spirituele.
Het is een echte mensenboom die beter groeit in een dorp dan in het bos. Onder de lindeboom vonden vroeger huwelijksceremonieën en dorpsfeesten plaats. Naast de eik was de Linde de meest voorkomende gerechts- of vergaderboom. Hier kwam de gemeenschap bij elkaar om recht te spreken en te vergaderen om zo de vrede te bewaren. Dit werd ‘judicium sub tilia’ genoemd. Ons woord subtiel komt hier vandaan!
De lindeboom werd bij de Kelten en de Germanen gezien als heilige boom. De godin Freya zou er zich in vestigen. De geest van de linde gold als beschermer voor huizen, bronnen en kerken. Ook later werd de lindeboom als ‘goede boom’ beschouwd. Huwelijken werden gesloten onder de linde. De duimen van de geliefden werden dan in de bast gedrukt.
De lindeboom is het symbool voor bescherming, oprechtheid en rechtvaardigheid. Ze staat voor liefde die huiselijk geluk, vrede en voorspoed brengt maar heeft ook een spirituele betekenis; al sinds mensenheugenis wordt het goddelijke in bomen waargenomen. Bomen zijn in de grond geworteld en reiken met hun kruin tot in de lucht. Ze staan voor contact tussen hemel en aarde, tussen mens en het hogere. En er is de cyclus die in het blad zichtbaar is, dood in de winter, nieuw leven in de lente.
De linde helpt vocht en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarom wordt de thee nog steeds aangeraden bij onder andere griep, verkoudheid en reumatische klachten. Bij angst, zenuwachtigheid, hoofdpijn en maagpijn door spanningen heeft de boom een kalmerend effect.

Waarom dan deze naam voor een acupunctuurpraktijk? Er zijn een aantal paralellen trekken tussen de betekenis van deze boom en mijn vak acupunctuur. Ten eerste; de seizoenscyclus die je bij een boom zo overduidelijk terug kunt zien en de 5-elementen (Wu Xing) van de Chinese geneeskunde waarin ook de seizoens- en levenscyclus terug te zien is. Hierover meer in een andere blog.....
Verder spreek je met acupunctuur het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan, waardoor bijvoorbeeld de doorstroming in het lichaam verbeterd en klachten verminderen maar waarmee je ook zorgt dat mensen ‘stevig staan’, oftewel: goed geaard en geworteld zijn.
En last but not least….. Ik woon zelf in een oude boerderij waar een monumentale Lindeboom staat en kan dus uit eigen ervaring spreken over alle positieve eigenschappen van de Tilia! 😉.Wijsheid van Lao Tse

Ik behandel goed wie goed is.

Ik behandel ook goed wie niet goed is, want zo bereik je de goedheid.

Ik ben eerlijk tegen wie eerlijk is.

Ik ben ook eerlijk tegen wie niet eerlijk is, want zo bereik je de eerlijkheid.


Hoe meer verboden en censuur er in de wereld zijn, hoe armer de mensen worden.

Hoe meer scherpe wapens de mensen bezitten, hoe onrustiger wordt de staat.

Hoe meer sluwheid en vernuft de mens ontwikkelt, hoe meer vergrijpen hij begaat.

Hoe meer wetten en regels worden opgelegd, hoe meer dieven en vandalen ontstaan.


Daarom zegt de wijze: ik treed niet op en de mensen veranderen uit zichzelf.

Ik handel door niet handelen en de mensen worden uit zichzelf welvarend.

Om over de mensen te heersen en de Hemel te dienen, moet je matig zijn.

Alleen als men matig is, kan men zich gauw herstellen.

Een grote staat wil andere aan zich hechten en een kleine wil anderen dienen.

Opdat beide krijgen wat ze willen, moet de grote staat zich onder plaatsen.


De wijze bevindt zich boven, maar de mensen voelen zijn gewicht niet.

Hij loopt voor, maar de mensen treden hem niet op de hielen.

De wereld zingt hem lof toe zonder er moe van te worden.

Het is omdat hij niet wedijvert, dat niemand het tegen hem opneemt.

Maar weet, dat de Weg van de Hemel niet vecht en toch overwint, niet beveelt en toch het juiste antwoord geeft, niet gebiedt en toch gehoorzaamd wordt.

(Bron: Huang Ti, 44e jaargang - nr 4)